overgangsverschijnselen

Nachtzweten

N achtzweten is een van de meest voorkomende overgangsverschijnselen: 3 op de 5 vrouwen in de overgang geven aan dat zij ’s nachts  zweten**. Daarbij kan dit overgangsverschijnsel lang aanhouden. Uit onderzoek blijkt dat nachtelijk zweten en opvliegers gemiddeld 7 jaar voorkomen, en bij sommige vrouwen zelfs meer dan 11 jaar

3 op de 5 vrouwen in de overgang geven aan dat zij ’s nachts overmatig zweten.

Wat is nachtzweten?

Tijdens de overgang merken veel vrouwen dat ze meer zweten dan voorheen. Overmatig zweten kan op elk moment van de dag voorkomen. Overdag noemen we ze opvliegers, en ’s nachts spreken we van nachtelijk zweten.

Wat is de oorzaak van nachtzweten tijdens de overgang?

Door te zweten kan je lichaam overtollige warmte kwijt. Tijdens de overgang krijgt het hersengebied dat je temperatuur regelt (de hypofyse) door de hormoonwisselingen soms een verkeerd signaal. Je lichaam denkt dat het oververhit is, en je begint te zweten. Dit kan dus ook ‘s nachts gebeuren.

Wat gebeurt er in mijn lichaam tijdens het nachtelijk zweten?

Als je ‘s nachts zweet denkt je lichaam dat het oververhit is en gaat er alles aan doen om snel af te koelen. Je bloedvaten gaan open en je zweet. Als het zweten voorbij is, voel je opeens dat je lichaam is afgekoeld en kun je koude rillingen ervaren.

 

Ondersteuning bij nachtzweten

Wat te doen tegen nachtzweten?

Je kunt nachtelijk transpireren niet voorkomen, maar met de volgende tips kun je er wel voor zorgen dat het minder ongemakkelijk voelt:

1. Gebruik beddengoed en nachtkleding van natuurlijke materialen, zoals katoen. Deze stoffen ademen goed, drogen snel en voeren je lichaamswarmte makkelijk af.

2. Zorg voor een koele, goed geventileerde slaapkamer.

3. Een goed ventilerend matras kan ook helpen bij nachtelijk transpireren.

4. Douche niet te heet voor je gaat slapen.

5. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en drankjes als je merkt dat je hierdoor meer zweet. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld koffie, thee, alcohol of sterk gekruid voedsel.

 

Meer lezen over verschijnselen tijdens de overgang? Lees dan ook over bijkomende stemmingswisselingen, je geheugen tijdens de overgang en vaginale droogheid.

Ymea draagt bij aan een goede nachtrust

Als steuntje in de rug kun je Ymea Dag & Nacht gebruiken. Ymea Dag & Nacht is een tweevoudige formule: het ondersteunt bij overgangsverschijnselen zoals nachtelijk transpireren1* en draagt bij aan een goede nachtrust2*.

 

 

1 Salie, 2 Citroenmelisse & Valeriaan

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

**Onderzoek van Profacts in opdracht van Ymea 2015 (N=3553)

Bekijk product