Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Opvliegers tijdens de overgang

Lachende vrouw
O peens voel je je veel te warm. Het bloed stijgt naar je hoofd, je krijgt een rood gezicht en het zweet breekt je uit. Herken je dit? Grote kans dat je een opvlieger hebt. Het merendeel van de vrouwen in de overgang ervaart opvliegers. Je bent dus niet de enige. Een opvlieger is een heel normaal verschijnsel tijdens de overgang. Je kunt niet voorkomen dat je een opvlieger krijgt. Wel zijn er manieren om hier beter mee om te leren gaan. Ymea Silhouet biedt ondersteuning bij gewichtstoename1*, opvliegers2* en andere overgangsverschijnselen zoals nachtelijk transpireren1*

79% van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers*

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers, ook wel hot flashes of vapeur genoemd, zijn een plotseling opkomend gevoel van warmte. Een opvlieger zorgt ervoor dat je gaat zweten, waardoor je een ongemakkelijk gevoel kunt ervaren. Vaak start het bij je borst en verspreidt zich vervolgens over je hals en hoofd. Het krijgen van een opvlieger is een van de meest voorkomende overgangsverschijnselen.

Opvliegers krijgen

Het is nooit prettig als je een opvlieger voelt. Het opgejaagde gevoel van een opvlieger kan gepaard gaan met een rode nek en een rode gelaatskleur. Opvliegers komen nooit gelegen. Soms kan er een opvlieger ontstaan als je net gaat slapen.

Een ongemakkelijk gevoel, koude rillingen en andere verschijnselen

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer opvliegers opkomen? Dit zijn verschijnselen waaraan je een opvlieger kan herkennen:

– Plotselinge golven van warmte

– Een rood hoofd

– Een rode hals

– Zweten

– Koude rillingen

Waardoor worden opvliegers veroorzaakt?

In de overgang verandert je hormoonhuishouding. Je maakt tijdens de overgang minder oestrogeen aan. Dit heeft invloed op het gebied in de hersenen dat onder meer je temperatuur regelt: de hypofyse. Je hypofyse krijgt door de hormoonwisselingen soms een verkeerd signaal binnen, waardoor deze hormoonklier het idee krijgt dat je lichaam oververhit is. Je bloedvaten gaan onmiddellijk wijd open om de warmte kwijt te raken: je hebt een opvlieger. Daarna merkt je lichaam dat je temperatuur te laag is en kun je kippenvel of koude rillingen krijgen.

Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op overgangsverschijnselen. Hoewel ze niet direct opvliegers veroorzaken, kunnen ze wel opvliegers uitlokken. Lees hieronder onze voedingstips (nummer 7 en 8).

Kun je voorkomen dat je een opvlieger krijgt?

Helaas horen opvliegers bij de overgang. Het is een natuurlijk proces en gelukkig zijn ze volkomen onschuldig voor je lichaam. Ondanks dat opvliegers bij de overgang horen, kunnen ze wel een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Het is erg vervelend om een beetje controle over je lichaam te verliezen. Het is mogelijk om ondersteuning te bieden bij overgangsverschijnselen. Heb je heftige opvliegers? Neem dan contact op met je huisarts om te bespreken wat er eventueel nog meer mogelijk is.

Hoe om te gaan met opvliegers?

Een opvlieger kun je niet voorkomen. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om de opvliegers iets draaglijker te maken. Wij hebben wat nuttige tips voor je op een rijtje gezet.

 

1. Draag kleding van luchtige, natuurlijke stoffen. Trek laagjes kleding aan zodat je makkelijk iets uit kunt doen wanneer je het warm krijgt. Middels het dragen van natuurlijke materialen kun je de lichaamstemperatuur beter reguleren.

2. Kies ademende stoffen voor je beddengoed en nachtkleding, zoals katoen en linnen. Ademende materialen zijn vaak sneldrogend en kunnen je lichaamswarmte afvoeren. Het gebruiken van een katoenen dekbed voelt prettiger en helpt je lichaamstemperatuur te reguleren.
3. Zet ‘s nachts het raam van je slaapkamer open. Het blijkt namelijk dat vrouwen minder snel last hebben van opvliegers in koude ruimtes dan in warme ruimtes.
4. Zorg tijdens een opvlieger voor verkoeling door een natte, koude doek of een glas ijskoud water tegen de binnenkant van je polsen, ellebogen of de achterkant van je nek te houden.
5. Stop met roken. Het is gebleken dat je van roken sneller opvliegers kunt krijgen.
6. Blijf in beweging. Vrouwen die regelmatig bewegen ervaren minder snel opvliegers.
7. Let op je voeding. Sommige voedingsmiddelen en drankjes kunnen opvliegers uitlokken. Bijvoorbeeld sterk gekruid voedsel, warme dranken, cafeïne en alcohol. Je kunt beter regelmatig water drinken en zorgen dat je niet te pittig eet.
8. Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zoals vitamine B6 (goed voor de hormoonhuishouding) en magnesium (goed voor het energieniveau en de concentratie). Vitamine B6 vind je onder andere in vlees, graanproducten en peulvruchten. Magnesium haalt je lichaam bijvoorbeeld uit groene bladgroenten, bananen en allerlei soorten noten.
9. Probeer stressmomenten te verminderen, bij gevoelens van stress komt er namelijk meer adrenaline vrij en neemt de doorbloeding toe. Hierdoor kun je eerder opvliegers ervaren.
10. Focus op je ademhaling en adem de opvliegers weg. Zorg voor een diepe, langzame buikademhaling. Adem in door je neus en uit door je mond wanneer je een opvlieger voelt aankomen.

Nachtelijke opvliegers

Veel vrouwen in de overgang ervaren opvliegers tijdens hun slaap. Soms word je badend in het zweet wakker en is er sprake van een verhoogde lichaamstemperatuur. De bovenstaande adviezen zijn ook van toepassing op nachtelijk zweten. Je kunt nachtelijk zweten niet volledig voorkomen. Met behulp van de eerder genoemde adviezen kun je ervoor zorgen dat je goed bent voorbereid op het slapen gaan. Iedereen is anders. Sommige vrouwen kunnen vaker nachtelijk zweten dan andere vrouwen.

Ondersteuning bij opvliegers

Hoe lang duurt een opvlieger?

Hoe lang een opvlieger duurt, verschilt per persoon. Sommige vrouwen hebben opvliegers van een halve tot één minuut, terwijl andere vrouwen dit soms wel vijftien minuten kunnen ervaren. Ook de vraag hoe vaak je een opvlieger krijgt, verschilt per persoon. Zo kun je er een paar per uur hebben, maar ook slechts enkele per maand.

Kun je opvliegers krijgen na de menopauze?

Vijf procent van de vrouwen geeft tien jaar na de laatste menstruatie aan nog steeds opvliegers te ervaren.

Meer lezen over verschijnselen tijdens de overgang? Lees dan ook over bijkomende verschijnselen zoals stemmingswisselingen, stinkende urine en vaginale droogheid.

Ymea Silhouet ondersteunt bij opvliegers

Ervaar je naast opvliegers ook gewichtstoename of gewichtsschommelingen? Dan kun je Ymea Silhouet gebruiken ter ondersteuning. Dit product bevat onder meer salie, groene thee en zink. Salie biedt ondersteuning bij opvliegers* en zink draagt bij aan een normaal metabolisme van koolhydraten, vetzuren en proteïnen. Groene thee draagt bij aan vetverbranding en gewichtsverlies*.

1Groene thee, 2salie. *Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

Bekijk product