overgangsverschijnselen

Opvliegers tijdens de overgang

Lachende vrouw
O peens voel je je veel te warm. Het bloed stijgt naar je hoofd, je wordt rood en het zweet breekt je uit. Herken je dit? Grote kans dat je een opvlieger hebt

79% van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers*

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers, ook wel een hot flushes of vapeur genoemd, is een gevoel van warmte dat ineens opkomt. Vaak start het bij je borst en verspreidt zich vervolgens over je hals en hoofd. Een opvlieger kun je aan de volgende lichamelijke reacties herkennen:

 

– Een versnelde hartslag

– Plotselinge golven van warmte

– Een rood hoofd

– Een rode hals

– Overmatig zweten

– Duizeligheid

– Koude rillingen

Wat is de oorzaak van opvliegers?

In de overgang verandert je hormoonhuishouding. Je maakt tijdens de overgang minder oestrogeen aan. Dit heeft invloed op het gebied in de hersenen dat onder meer je temperatuur regelt: de hypofyse. Je hypofyse krijgt door de hormoonwisselingen soms een verkeerd signaal binnen, waardoor deze hormoonklier het idee krijgt dat je lichaam oververhit is. Je bloedvaten gaan onmiddellijk wijd open om de warmte kwijt te raken: je hebt een opvlieger. Daarna merkt je lichaam dat je temperatuur te laag is en kun je kippenvel of koude rillingen krijgen.

Wat te doen tegen opvliegers?

Helaas horen opvliegers bij de overgang. Het is een natuurlijk proces en gelukkig zijn ze volkomen onschuldig voor je lichaam. Ondanks dat hot flashes bij de overgang horen, kunnen ze wel een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Het is erg vervelend om een beetje controle over je lichaam te verliezen. Blijven de opvliegers heftig en helpt niets? Neem dan contact op met de huisarts om te kijken welke oplossingen er eventueel nog meer mogelijk zijn. Wij hebben alvast een aantal tips voor je op een rijtje gezet, om de opvliegers iets draaglijker te maken:

 

1. Draag luchtige kleding van natuurlijke stoffen. Trek laagjes kleding aan zodat je makkelijk iets uit kunt doen wanneer je het warm krijgt.

 

2. Kies ademende stoffen voor je beddengoed en nachtkleding, deze zijn vaak sneldrogend en kunnen je lichaamswarmte afvoeren.

 

3. Zet ‘s nachts het raam van je slaapkamer open. Het blijkt namelijk dat vrouwen minder snel last hebben van opvliegers in koude ruimtes dan in warme ruimtes.

 

4. Zorg tijdens een opvlieger voor verkoeling door een natte, koude doek of een glas ijskoud water tegen de binnenkant van je polsen, ellebogen of de achterkant van je nek te houden.

 

5. Stop met roken. Het is gebleken dat je van roken sneller opvliegers kunt krijgen.

 

6. Blijf in beweging. Vrouwen die regelmatig bewegen krijgen minder snel last van opvliegers.

 

7. Let op je voeding. Sommige voedingsmiddelen en drankjes kunnen opvliegers bij je uitlokken. Bijvoorbeeld sterk gekruid voedsel, cafeïne of alcohol.

 

8. Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zoals vitamine B6 (goed voor de hormoonhuishouding) en magnesium (goed voor het energieniveau en de concentratie). Vitamine B6 vind je onder andere in vlees, graanproducten en peulvruchten. Magnesium haalt je lichaam bijvoorbeeld uit groene bladgroenten, bananen en allerlei soorten noten.

 

9. Probeer stress te verminderen, door stress komt er namelijk meer adrenaline vrij.

 

10. Focus op je ademhaling en adem de opvliegers weg. Zorg voor een diepe, langzame buikademhaling. Adem in door je neus en uit door je mond wanneer je een opvlieger voelt aankomen.

 

Ondersteuning bij opvliegers

Hoe lang duurt een opvlieger?

Hoe lang een opvlieger duurt, verschilt per persoon. Sommige vrouwen hebben opvliegers van een halve tot één minuut, terwijl andere vrouwen soms wel vijftien minuten last hebben. Ook de vraag hoe vaak je een opvlieger krijgt, verschilt per persoon. Zo kun je er een paar per uur hebben, maar ook slechts enkele per maand.

Opvliegers na de overgang

Vijf procent van de vrouwen geeft 10 jaar na de laatste menstruatie aan nog steeds last te hebben van opvliegers.

 

Meer lezen over verschijnselen tijdens de overgang? Lees dan ook over bijkomende verschijnselen zoals stemmingswisselingen, stinkende urine en vaginale droogheid.

Ymea Overgang ondersteunt bij opvliegers

Ter ondersteuning kun je tijdens de overgang Ymea Overgang gebruiken. Ymea Overgang helpt bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en prikkelbare gevoelens1**. Daarnaast ondersteunt het ook je botten en spieren2.

 

1 Cimicifuga racemosa**, 2 Vitamine D3

*Onderzoek Profacts in opdracht van Ymea 2015 (N=3553)

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

 

Bekijk product