Nu Ymea 1+1 gratis bij Kruidvat. Bekijk actie.

Anticonceptie tijdens de overgang

Tijdens de overgang laat je de meest vruchtbare periode uit je leven achter. Deze fase duurt vaak een aantal jaren. Wat dit betekent voor je vruchtbaarheid en het gebruik van anticonceptiemiddelen lees je hier.

Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Overgang en de pil: stoppen met anticonceptie?

Zolang je gebruik blijft maken van anticonceptiemiddelen met hormonen, zoals de pil, blijf je bloedingen krijgen. Aangezien dit kunstmatige bloedingen zijn, weet je niet of je al in de overgang zit of zelfs al je laatste menstruatie hebt gehad.

Het slikken van de pil stelt de overgang zelf niet uit. Daarnaast kunnen de hormonen in je anticonceptiemiddel ook de overgangsverschijnselen onderdrukken. Door te stoppen met anticonceptiemiddelen kun je erachter komen of je al in de overgang bent.

Zolang je niet zeker weet of je de laatste menstruatie al hebt gehad en je geen kinderwens hebt, wordt het geadviseerd om gebruik te maken van voorbehoedsmiddelen. Ondanks dat de kans op een zwangerschap op oudere leeftijd vrij klein is, is deze namelijk niet uitgesloten.

Overgang en de pil

Je kunt ervoor kiezen om tijdens de overgang gebruik te blijven maken van anticonceptiemiddelen die oestrogeen en progestageen bevatten. Vaak kiezen vrouwen hiervoor, omdat het overgangsverschijnselen zoals opvliegers of een onregelmatige menstruatie kan onderdrukken. Raadpleeg je huisarts voor de mogelijkheden.

Wist je dat naast de meer bekende overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, er ook andere verschijnselen zijn die worden veroorzaakt door de overgang? Zo kun je te maken krijgen met vermoeide spieren en gewrichten, vaginale droogheid en vergeetachtigheid tijdens de overgang.