Oestrogeen
Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor oestrogeentekort of oestrogeendominantie.
Wat is oestrogeen?
Oestrogeen wordt vaak hét vrouwelijke hormoon genoemd. Dat komt omdat oestrogeen een belangrijke rol speelt:
- Bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken.
- Gedurende de menstruatiecyclus.
- Tijdens de zwangerschap.
Oestrogeen wordt, onder andere, aangemaakt in de eierstokken, maar kan ook worden aangemaakt in je vetcellen. Dit maakt dat oestrogeen ook bij mannen voorkomt, zij het in mindere mate.
Waar zit oestrogeen in?
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli. Fyto oestrogeen lijkt op oestrogeen, maar is wel een stuk minder werkzaam.
Waar is oestrogeen belangrijk voor?
Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen, zoals de stofwisselingsprocessen van de hersenen. Daarnaast speelt oestrogeen ook een grote rol tijdens de puberteit, zo zorgt het onder andere voor de groei van de baarmoeder en secundaire geslachtskenmerken, zoals de borsten en genetaliën. Verder draagt oestrogeen ook bij aan:
- De stevigheid van je huid
- De bescherming van je botten
- De opbouw van het baarmoederslijmvlies
- Een normale bloeddruk
- Een normale cholesterolspiegel
Het is dus van belang dat je oestrogeen op peil is. Wanneer je oestrogeenniveau te laag is, spreken we over een oestrogeentekort. Wanneer je juist teveel oestrogeen aanmaakt, spreken we over oestrogeendominantie.
Oestrogeentekort
Een oestrogeentekort ontstaat wanneer het oestrogeenniveau in je lichaam daalt. Deze daling wordt gemiddeld rond het 35e levensjaar ingezet. Ook progesteron speelt een belangrijke, regulerende, rol bij je oestrogeenniveau. Ook het hebben van een te laag vetpercentage kan een tekort aan oestrogeen veroorzaken. Dit kan vervolgens leiden tot het uitblijven van je menstruatie, haaruitval of botontkalking. Een oestrogeentekort kan dus problemen voor je gezondheid veroorzaken.
Wat is oestrogeendominantie?
Er wordt van oestrogeendominantie gesproken wanneer het oestrogeengehalte in je lichaam extreem hoog is. Normaalgesproken fluctueert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, wanneer je last hebt van oestrogeendominantie is deze hoeveelheid altijd hoog. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een tekort aan progesteron of medicijngebruik.
Oestrogeendominantie kan voorkomen bij jonge vrouwen in de puberteit, zwaarlijvige vrouwen, vrouwen met een hoge bloeddruk, vrouwen met diabetes en vrouwen die te maken hebben met burn-outklachten.
Hoe zit het met je oestrogeen tijdens de overgang?
Gedurende de overgang wordt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam lager, waardoor je last kunt krijgen van:
- Vaginale droogheid.
- Een verminderd libido.
- Een verminderde vruchtbaarheid.
- Een daling in serotonine, wat onder andere kan leiden tot stemmingswisselingen.
De klachten die je ervaart tijdens de overgang hangen vaak ook samen met je oestrogeenpeil. Om deze op het juiste niveau te houden is het onder andere van belang om dagelijks voldoende te bewegen. Dagelijkse beweging tijdens de overgang wordt daarnaast ook geadviseerd, omdat je tijdens en na de overgang meer vet vasthoudt dan voorheen. Dit komt doordat je lichaam een nieuwe manier moet vinden om oestrogeen te produceren, want het wordt niet meer aangemaakt door je eierstokken. Je vetweefsel neemt deze taak over tijdens de overgang.
Ervaar je overgangsverschijnselen? Ymea ondersteunt je op een natuurlijke manier tijdens de overgang. Bekijk onze producten die je helpen bij specifieke overgangsverschijnselen.