Nu korting op Ymea bij Bol. Bekijk actie

Oestrogeen

Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor oestrogeentekort of oestrogeendominantie.

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen wordt vaak hét vrouwelijke hormoon genoemd. Dat komt omdat oestrogeen een belangrijke rol speelt:

  • Bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken.
  • Gedurende de menstruatiecyclus.
  • Tijdens de zwangerschap. 

Oestrogeen wordt, onder andere, aangemaakt in de eierstokken, maar kan ook worden aangemaakt in je vetcellen. Dit maakt dat oestrogeen ook bij mannen voorkomt, zij het in mindere mate.

Waar zit oestrogeen in?

Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je  voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli. Fyto oestrogeen lijkt op oestrogeen, maar is wel een stuk minder werkzaam. 

Waar is oestrogeen belangrijk voor?

Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen, zoals de  stofwisselingsprocessen van de hersenen. Daarnaast speelt oestrogeen ook een grote rol tijdens de  puberteit, zo zorgt het onder andere voor de groei van de baarmoeder en secundaire  geslachtskenmerken, zoals de borsten en genetaliën. Verder draagt oestrogeen ook bij aan: 

  • De stevigheid van je huid
  • De bescherming van je botten
  • De opbouw van het baarmoederslijmvlies
  • Een normale bloeddruk
  • Een normale cholesterolspiegel 

Het is dus van belang dat je oestrogeen op peil is. Wanneer je oestrogeenniveau te laag is, spreken we  over een oestrogeentekort. Wanneer je juist teveel oestrogeen aanmaakt, spreken we over  oestrogeendominantie.

Oestrogeentekort

Een oestrogeentekort ontstaat wanneer het oestrogeenniveau in je lichaam daalt. Deze daling wordt  gemiddeld rond het 35e levensjaar ingezet. Ook progesteron speelt een belangrijke, regulerende, rol bij  je oestrogeenniveau. Ook het hebben van een te laag vetpercentage kan een tekort aan oestrogeen  veroorzaken. Dit kan vervolgens leiden tot het uitblijven van je menstruatie, haaruitval of botontkalking.  Een oestrogeentekort kan dus problemen voor je gezondheid veroorzaken. 

Wat is oestrogeendominantie?

Er wordt van oestrogeendominantie gesproken wanneer het oestrogeengehalte in je lichaam extreem  hoog is. Normaalgesproken fluctueert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, wanneer je last hebt van  oestrogeendominantie is deze hoeveelheid altijd hoog. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een  tekort aan progesteron of medicijngebruik.  

Oestrogeendominantie kan voorkomen bij jonge vrouwen in de puberteit, zwaarlijvige vrouwen, vrouwen  met een hoge bloeddruk, vrouwen met diabetes en vrouwen die te maken hebben met burn-outklachten. 

Hoe zit het met je oestrogeen tijdens de overgang?

Gedurende de overgang wordt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam lager, waardoor je last kunt  krijgen van:  

De klachten die je ervaart tijdens de overgang hangen vaak ook samen met je oestrogeenpeil. Om deze  op het juiste niveau te houden is het onder andere van belang om dagelijks voldoende te bewegen.  Dagelijkse beweging tijdens de overgang wordt daarnaast ook geadviseerd, omdat je tijdens en na de  overgang meer vet vasthoudt dan voorheen. Dit komt doordat je lichaam een nieuwe manier moet vinden  om oestrogeen te produceren, want het wordt niet meer aangemaakt door je eierstokken. Je vetweefsel  neemt deze taak over tijdens de overgang. 

Ervaar je overgangsverschijnselen? Ymea ondersteunt je op een natuurlijke manier tijdens de  overgang. Bekijk onze producten die je helpen bij specifieke overgangsverschijnselen.