Nu korting op Ymea bij Bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Vaginale droogheid

2 8% van de vrouwen in de overgang geeft aan dat zij wel eens een droge vagina ervaren

Droge vagina in de overgang

Normaal is de vagina vochtig, maar vrouwen hebben in en na de overgang wel eens droge slijmvliezen. Dit kun je ervaren in je vagina, maar ook in je mond, ogen of huid. Het hormoon oestrogeen zorgt voor gezonde slijmvliezen. Tijdens de overgang kunnen droge slijmvliezen ontstaan doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Door de afname van oestrogeen kan de vaginawand dunner en droger worden en kun je een droge vagina hebben.

Droge slijmvliezen en vrijen tijdens de overgang

Droge slijmvliezen tijdens de overgang kunnen je beperken op seksueel gebied. Als je een droge vagina hebt, kan het zijn dat je seks als minder prettig ervaart. Het vocht in je vagina werkt normaal namelijk als een natuurlijk glijmiddel. Als je vagina droger is en er minder natuurlijk glijmiddel is, dan kan je seks als pijnlijk ervaren. Dit kan je libido en zin in seks verlagen. Ook je partner kan minder zin in seks krijgen omdat die je geen ongemak wil bezorgen. Naast een droge vagina kunnen veranderende emoties en stemmingswisselingen in de overgang je zin in seks ook beïnvloeden.

Wat kan ik doen bij een droge vagina?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een actief seksleven helpt bij een droge vagina. Door regelmatig seks te hebben, blijft de vagina goed doorbloed en soepel. Praat allereerst samen met je partner als je pijn of ongemak tijdens de seks ervaart. Dit is de eerste stap om tot een oplossing te komen. Denk samen na hoe jullie seks voor beiden weer aangenaam kunnen maken. Probeer met je partner een manier te vinden om je droge vagina vochtig te houden, zoals bijvoorbeeld met glijmiddel of uitgebreid voorspel. Een oefening kan ook ondersteuning bieden. Als je dagelijks je bekkenbodemspieren aanspant en weer loslaat, dan worden de droge slijmvliezen in de vagina goed doorbloed en vochtig.

 

Naast vaginale droogheid, zijn er nog een tal van andere verschijnselen die bij de overgang kunnen horen. Zo kun je te maken krijgen met vergeetachtigheid, opvliegers en kun je je vermoeider gaan voelen.