Postmenopauze

Wat is de postmenopauze?

Na de menopauze (je laatste menstruatie) volgt de postmenopauze. Je eicellen zijn op, je hebt geen menstruaties meer en je eierstokken maken geen hormonen meer aan. Je lichaam heeft de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid gemaakt. Je zou denken dat je de opvliegers en andere overgangsverschijnselen nu achter de rug hebt, maar nee. Je bent er nog niet.

Zoeken naar nieuw evenwicht

Omdat je lichaam hormonen nodig heeft, nemen het vetweefsel en de bijnieren de oestrogeenproductie van je eierstokken over. Ze zijn niet zo productief als je eierstokken, hierdoor daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. In de postmenopauze gaat het vooral om het zoeken naar en wennen aan een nieuw evenwicht. Lichaam en geest moeten zich op de nieuwe hormoonspiegel aanpassen en dat heeft tijd nodig. De overgangsverschijnselen nemen langzaam af. Je krijgt steeds minder opvliegers en stemmingswisselingen. Toch kunnen ze af en toe nog opspelen, dat is heel normaal.

Spotting tijdens de overgang

Ook al menstrueer je niet meer, toch kun je in de postmenopauze nog wel eens een ‘spotting’ krijgen. Je verliest dan wat licht en helderrood bloed of hebt een wat bruinige afscheiding. Spotting is een reactie van je lichaam op de veranderende hormoonhuishouding.

Hoe lang duurt de postmenopauze?

De overgang is een natuurlijk proces dat van vrouw tot vrouw verschilt. Het overgangsproces – de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze – duurt gemiddeld vier jaar. Maar het kan ook drie of tien jaar duren of zelfs langer.

Tip: blijf jezelf

Je lichaam verandert tijdens de overgang, maar jij blijft wie je bent. Er gebeurt van alles in je en misschien voel je je ook anders. Maar je persoonlijkheid verandert niet. Blijf dicht bij jezelf door de dingen te doen die bij je passen en die je voorheen ook deed.

“Het was een moeilijke tijd waarin ik veel over mezelf heb geleerd. Ik was behoorlijk uit balans, maar ben er sterker uitgekomen.”

Ondersteuning door Ymea

Je kunt de producten van Ymea ook gebruiken bij overgangsverschijnselen tijdens de postmenopauze. Al onze producten zorgen voor een natuurlijke ondersteuning. Ontdek welk product past bij jouw specifieke overgangsverschijnselen!

Slide Image 0

Ymea 8-in-1

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea Overgang

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 4

Ymea Totaal Extra Energie

Bekijk product