Progesteron
Wat is progesteron?
Progesteron staat ook wel bekend als zwangerschapshormoon. Dit vrouwelijke geslachtshormoon wordt na de eisprong aangemaakt. Het bereidt het slijmvlies van de baarmoeder voor op de innesteling van een bevruchte eicel en zorgt dat de zwangerschap goed verloopt. Als een zwangerschap uitblijft, daalt de hoeveelheid progesteron weer en wordt het baarmoederslijmvlies samen met de onbevruchte eicel afgestoten: de menstruatie. Progesteron heeft een positieve invloed op je stemming. Omdat de hoeveelheid van dit hormoon in het tweede gedeelte van je menstruatiecyclus daalt, kun je in die periode sneller geïrriteerd en prikkelbaar zijn.
Progesteron tijdens de overgang
Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding. Je eierstokken gaan steeds minder progesteron aanmaken. De productie van progesteron daalt als eerste, de aanmaak van oestrogeen blijft nog even op peil. Je hormonen gaan schommelen en naar verhouding krijg je een tijdje meer oestrogeen dan progesteron in je lichaam. Je lichaam probeert zich aan de nieuwe situatie aan te passen, maar dat gaat niet zo snel. Via overgangsverschijnselen kan je lichaam je laten merken dat er de veranderingen gaande zijn.
Nieuwe balans
Als je wat langer in de overgang bent, neemt ook de productie van oestrogeen af. Tegen het einde van de overgang beginnen de hormoonspiegels zich te stabiliseren. Je lichaam raakt gewend aan de nieuwe situatie en vindt een nieuwe balans.