Nu korting op Ymea bij Bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Bruine afscheiding na de overgang

Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
B ruine afscheiding ontstaat wanneer je oud bloed verliest. Vaginale afscheiding kan voorkomen net na een menstruatie, tussen menstruaties door en wanneer je in de overgang bent. Dit heeft alles te maken met de veranderingen in je hormonen

Wat is afscheiding eigenlijk?

Vaginale afscheiding ontstaat wanneer het vocht en slijm van je vagina en baarmoederhals naar buiten komt. Normale afscheiding is doorzichtig en witachtig van kleur. Wanneer het opdroogt ziet het er vaak wat meer gelig uit. Bruine afscheiding ontstaat wanneer er wat oud bloed meekomt in de afscheiding.

Hoe ontstaat bruine afscheiding in de overgang?

Normaalgesproken zijn de hormonen progesteron en oestrogeen in balans. Tijdens de overgang nemen die hormonen af en raken ze uit balans. Doordat je lichaam op zoek is naar een nieuw evenwicht, kan je afscheiding anders zijn dan je voorheen gewend was, waaronder bruiner. Dit verschijnsel wordt ook wel spotting genoemd.

Wat te doen bij vaginale afscheiding?

Ondanks dat vaginale afscheiding vaak geen kwaad kan, kun je er zelf wel last van ondervinden. Wij geven je hieronder daarom vier tips:

– Was je vagina nooit met zeep, dit verstoort de natuurlijke zuurtegraad van je vagina.

– Gebruik lauwwarm water tijdens het wassen en wrijf niet te hard met een washandje of handdoek.

– Kies voor katoenen ondergoed, dit is een natuurlijk materiaal dat goed ademt.

– Wees voorzichtig tijdens het vrijen en gebruik indien nodig glijmiddel.

 

Bruine afscheiding tijdens de overgang is vaak niet iets om je zorgen over te maken. Last van afscheiding na de overgang? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

 

Meer weten over de overgang? Lees dan ook over onregelmatige menstruatie, de postmenopauze of gewichtstoename tijdens de overgang.