Nu korting op Ymea bij Bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Opgezette buik tijdens de overgang

Vrouw van middelbare leeftijd met vergeetachtigheid tijdens de overgang
O pvliegers, nachtzweten of het hebben van stemmingswisselingen zijn bekende overgangsverschijnselen. Maar wist je dat het hebben van een opgezette buik tijdens de overgang ook een bekend overgangsverschijnsel is? Hoe dat komt vertellen we je hier

Waarom zet je buik op tijdens de overgang?

Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

 

De werking van je darmen wordt onder andere beïnvloed door je hormonen. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding, doordat de aanmaak van oestrogeen en progesteron afneemt. Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.

 

Niet alleen hormonen kunnen deze klachten veroorzaken. Het hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid kan ook worden veroorzaakt door een voedselallergie of door stress.
Verder ervaren sommige vrouwen dat ze tijdens de overgang meer vocht gaan vasthouden dan voorheen. Dat kan ook het opgezette gevoel veroorzaken.

Wat te doen bij maagklachten tijdens de overgang?

Ondanks dat je aan de hormoonwisselingen niets kunt doen tijdens de overgang, kun je jouw lichaam wel een handje helpen om het opgeblazen gevoel te verminderen. Wij geven je drie tips.

Tip 1: eet voldoende vezels

Je kunt je darmen een handje helpen, door ervoor te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Probeer deze vooral uit groente en fruit te halen in plaats van voornamelijk uit granen.

Tip 2: laat je darmen niet harder werken dan nodig is

Vermijd moeilijk te verteren voedingsstoffen, door bijvoorbeeld minder vlees te eten en suikers zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast zijn sommige combinaties van voedingsstoffen lastiger te verteren voor je darmen, zoals fruit met eiwitten. Probeer dat soort combinaties daarom ook zoveel mogelijk te voorkomen.

Help je spijsvertering daarnaast ook alvast een handje, door goed te kauwen tijdens het eten.

Tip 3: vervang koffie en alcohol door water en kruidenthee

Koffie en alcohol staan erom bekend dat ze ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Iets wat je liever niet wilt, wanneer je al een opgeblazen gevoel hebt. Kies daarom liever voor water en kruidenthee, bijvoorbeeld met brandnetel of venkel.

 

Lees ook meer over handige tips bij de overgang, zoals over voeding en beweging of je welzijn tijdens de overgang. Of ontdek andere overgangsverschijnselen zoals over een opgezette buik tijdens de overgang, vaginaal bloedverlies na de overgang en het hebben van bruine afscheiding in de overgang.