overgangsverschijnselen

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Stemmingswisselingen overgang
D e overgang kan naast lichamelijke ongemakken ook effect hebben op je geestelijke gesteldheid. 47% van de vrouwen geeft aan dat zij tijdens de overgang stemmingswisselingen ervaren**

47% van de vrouwen geeft aan dat zij tijdens de overgang stemmingswisselingen ervaren**

Wat zijn stemmingswisselingen?

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang meer wisselingen in hun humeur dan ze gewend waren. Dat komt doordat je hormonen veel invloed kunnen hebben op je emoties. Tijdens de overgang is je hormoonhuishouding van slag, en dat kan leiden tot sterke emoties en dus stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze de controle over zichzelf verliezen en kunnen daardoor onzeker worden.

 

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Elke vrouw ervaart de overgang op een andere manier. Ook stemmingswisselingen tijdens de overgang kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. Een paar voorbeelden:

– Innerlijke onrust
– Rusteloze of prikkelbare gevoelens
– Vergeetachtigheid
– Moeite met concentreren
– Onverklaarbare emoties
– Sombere gevoelens
– Gebrek aan motivatie
– Wisselende stemmingen
– Stressgevoelens

Wat zijn de oorzaken van stemmingswisselingen tijdens de overgang?

Je lichaam maakt tijdens de overgang steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Daardoor daalt ook de aanmaak van serotonine, in de volksmond beter bekend als een van de ‘gelukshormonen’. Hierdoor kun je je emotioneel voelen. Daarnaast brengt de overgang voor veel vrouwen diepere levensvragen met zich mee, bijvoorbeeld over het loslaten van de vruchtbare periode, de toekomst en de zin van het leven.

Wat helpt bij stemmingswisselingen tijdens de overgang?

Het is belangrijk om je emoties tijdens de overgang te erkennen en een plaats te geven. Stemmingswisselingen zijn normaal en zullen door veel vrouwen herkend worden – je staat er dus niet alleen voor!

Wat verder kan helpen bij stemmingswisselingen tijdens de overgang, is het goed voor je lichaam en geest blijven zorgen. Zoek bewust de ontspanning op, eet gezond en beweeg voldoende. Een gezonde leefstijl helpt je lichaam om beter met overgangsverschijnselen, zoals stemmingswisselingen, om te gaan.

 

Als extra steuntje in de rug kun je Ymea Totaal Extra Energie gebruiken. Ymea Totaal Extra Energie helpt bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers en stemmingswisselingen1*. De tweevoudige formule draagt ook bij aan de vermindering van vermoeidheid2 én ondersteunt een gezonde energiestofwisseling3.

 

1 Salie, 3 Foliuzmuur, 3 Vitamine D3

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

**Onderzoek van Profacts in opdracht van Ymea 2015 (N=3553)

Bekijk product