Nu korting op Ymea bij Bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Lachende vrouw
D e overgang kan, naast lichamelijke ongemakken, ook effect hebben op je geestelijke gesteldheid. Uit onderzoek* blijkt dat 47% van de vrouwen aangeeft dat zij tijdens de overgang stemmingswisselingen ervaren. Toch blijven stemmingswisselingen vaak één van de onbegrepen verschijnselen van de overgang

47% van de vrouwen geeft aan dat zij tijdens de overgang stemmingswisselingen ervaren**

Wat zijn stemmingswisselingen?

Iedereen heeft wel eens last van een minder positief humeur, vaak heeft dat ook een specifieke oorzaak. Stemmingswisselingen zijn daarentegen wisselingen in je humeur, zonder dat je daar een reden voor hebt. Zo kun je het ene moment vrolijk zijn en het andere moment somber en teneergeslagen. Dit maakt dat het vaak niet alleen voor je omgeving, maar ook voor jou zelf enorm verwarrend kan zijn. Stemmingswisselingen komen zowel bij mannen en vrouwen even vaak voor!

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product

Wat is de oorzaak van stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen doordat je in een stressvolle periode zit, waardoor je hersenen overprikkelt zijn. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde medicatie, slecht slapen of je voeding ook een rol spelen. Misschien wel de meest bekende oorzaak van stemmingswisselingen zijn je hormonen. Wanneer je hormoonhuishouding verandert, gaat dat vaak gepaard met moodswings. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze pagina over emotie tijdens de overgang.

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Tijdens de overgang daalt geleidelijk aan de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Hierdoor zijn er constant schommelingen in je hormonen. Deze hormoonschommelingen kunnen al van invloed zijn op je humeur, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de aanmaak van serotonine daalt. In de volksmond beter bekend als één van de ‘gelukshormonen’. Veel vrouwen ervaren daardoor tijdens de overgang meer wisselingen in hun humeur dan ze gewend waren. Sommige vrouwen hebben daardoor het gevoel dat ze de controle over zichzelf verliezen en herkennen zichzelf daardoor soms niet meer.

 

Bekijk Ymea Stemming & Emotie

Hoe herken je stemmingswisselingen tijdens de overgang?

Hoe kun je nu eigenlijk die emoties en gevoelens herkennen die wellicht ‘horen’ bij de overgang? Elke vrouw ervaart de overgang op een andere manier. Ook stemmingswisselingen tijdens de menopauze kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. We geven je daarom hieronder een aantal voorbeelden:

– Rusteloze of prikkelbare gevoelens

– Vergeetachtig

– Onverklaarbare emoties

– Sombere gevoelens

– Gevoelens van stress

Wat helpt bij stemmingswisselingen tijdens de overgang?

Het is belangrijk om je emoties tijdens de overgang te erkennen en een plaats te geven. Wanneer je deze emoties namelijk kunt herkennen, kun je er ook beter op inspelen en kan het makkelijker worden om ermee om te gaan. Stemmingswisselingen zijn namelijk heel normaal tijdens de overgang.

 

Naast een stukje herkenning en acceptatie van de stemmingswisselingen, is het goed voor je lichaam en geest te blijven zorgen. Zoek bewust ontspanning op, eet gezond en beweeg voldoende. Wist je bijvoorbeeld al dat het eten van snelle koolhydraten een negatieve invloed hebben op je humeur kan hebben? Zorg daarnaast dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging, want zo kun je zelf het serotoninegehalte verhogen. En, zoals we al vertelden, is serotonine belangrijk voor je humeur!

 

Ben je benieuwd welke verschijnselen nog meer bij de overgang voorkomen? Je kunt bijvoorbeeld ook te maken krijgen met vergeetachtigheid tijdens de overgang of van vermoeide spieren. Ontdek alle overgangsverschijnselen.

Hoe kan Ymea ondersteunen bij stemmingswisselingen tijdens de overgang?

De producten van Ymea ondersteunen je lichaam op natuurlijke wijze tijdens de overgang. Zo kun je bij vermoeidheidsverschijnselen ter ondersteuning kiezen voor Ymea Stemming & Emotie. Ymea Stemming & Emotie biedt ondersteuning tijdens deze periode van verandering en helpt bij de emotionele verschijnselen van de overgang. Het draagt bij aan een positieve stemming1 (humeur), innerlijke rust2 en de emotionele balans2.*

 

1 Maca , 2 Salie

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

**Onderzoek Profacts in opdracht van Ymea 2015 (N=3553).

Bekijk product