overgangsverschijnselen

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

D e overgang kan, naast lichamelijke ongemakken, ook effect hebben op je geestelijke gesteldheid. Uit onderzoek* blijkt dat 47% van de vrouwen aangeeft dat zij tijdens de overgang stemmingswisselingen ervaren. Toch blijven stemmingswisselingen vaak één van de onbegrepen verschijnselen van de overgang

47% van de vrouwen geeft aan dat zij tijdens de overgang stemmingswisselingen ervaren**

Wat zijn stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen zijn wisselingen in je humeur. Zo kun je het ene moment vrolijk zijn en het andere moment somber en teneergeslagen. Stemmingswisselingen verschillen van je normale emotie doordat een stemmingswisseling het lang aanhouden van een bepaalde emotie is. Daarnaast is de emotie vaak heftiger aanwezig tijdens een stemmingswisseling. Goed om te weten: stemmingswisselingen komen zowel bij mannen en vrouwen even vaak voor!

 

Waarom komen stemmingswisselingen voor tijdens de overgang?

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang meer wisselingen in hun humeur dan ze gewend waren. Hormonen kunnen veel invloed hebben op je emoties en tijdens de menopauze is je hormoonhuishouding goed van slag. Dit kan vervolgens leiden tot het ervaren van sterke emoties en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben daardoor het gevoel dat ze de controle over zichzelf verliezen en herkennen zichzelf daardoor soms niet meer. Wat zijn de oorzaken van stemmingswisselingen tijdens de overgang?

 

Tijdens de overgang daalt geleidelijk aan de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Hierdoor zijn er constant schommelingen in je hormonen. Deze hormoonschommelingen kunnen al van invloed zijn op je humeur, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de aanmaak van serotonine daalt. In de volksmond beter bekend als één van de ‘gelukshormonen’. Een gebrek aan serotonine zou tot het ervaren van neerslachtige gevoelens kunnen leiden. Ook beïnvloedt serotonine je dag- en nachtritme, wat ervoor kan zorgen dat je minder goed slaapt en vermoeid raakt. Dat kan natuurlijk ook zijn weerslag hebben op je humeur!

 

Ondersteuning bij stemmingswisselingen

Hoe herken je stemmingswisselingen tijdens de overgang?

Hoe kun je nu eigenlijk die emoties en gevoelens herkennen die wellicht ‘horen’ bij de overgang? Elke vrouw ervaart de overgang op een andere manier. Ook stemmingswisselingen tijdens de menopauze kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. We geven je daarom hieronder een paar voorbeelden:

– Innerlijke onrust

– Rusteloze of prikkelbare gevoelens

– Vergeetachtig

– Moeite met concentreren

– Onverklaarbare emoties

– Sombere gevoelens

– Gebrek aan motivatie

– Gevoelens van stress

Wat helpt bij stemmingswisselingen tijdens de overgang?

Het is belangrijk om je emoties tijdens de overgang te erkennen en een plaats te geven. Wanneer je deze emoties namelijk kunt herkennen, kun je er ook beter op inspelen en kan het makkelijker worden om ermee om te gaan. Stemmingswisselingen zijn namelijk heel normaal tijdens de overgang.

 

Naast een stukje herkenning en acceptatie van de stemmingswisselingen, is het goed voor je lichaam en geest te blijven zorgen. Zoek bewust ontspanning op, eet gezond en beweeg voldoende. Wist je bijvoorbeeld al dat het eten van snelle koolhydraten een negatieve invloed hebben op je humeur kan hebben? Zorg daarnaast dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging, want zo kun je zelf het serotoninegehalte verhogen. En, zoals we al vertelden, is serotonine belangrijk voor je humeur!

 

Ben je benieuwd welke verschijnselen nog meer bij de overgang voorkomen? Je kunt bijvoorbeeld ook te maken krijgen met vergeetachtigheid tijdens de overgang of last van vermoeide spieren. Ontdek hier alle overgangsverschijnselen.

Hoe kan Ymea ondersteunen bij stemmingswisselingen tijdens de overgang?

De producten van Ymea ondersteunen je lichaam op natuurlijke wijze tijdens de overgang. Zo kun je bij vermoeidheidsverschijnselen ter ondersteuning kiezen voor Ymea 8-in-1. Ymea 8-in-1 ondersteunt bij 8 veelvoorkomende overgangsverschijnselen zoals opvliegers1*, draagt bij aan vetverbranding en gewichtsverlies2*en helpt moeheid te verminderen 3*.

 

1 Salie , 2 Cayenne, 3Maca

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

**Onderzoek Profacts in opdracht van Ymea 2015 (N=3553).

Bekijk product