Nu korting op Ymea bij Bol. Bekijk actie

Overgangsverschijnselen

Tijdens de overgang begin je als vrouw aan een nieuwe levensfase. Er verandert tijdens deze periode veel in je lichaam. Je hormonen schommelen, en daardoor ervaar je soms overgangsverschijnselen. Sommige verschijnselen zijn algemeen bekend, zoals opvliegers. Maar er zijn ook een aantal minder bekende overgangsverschijnselen, die wel degelijk bij de overgang horen. Wij zetten ze voor je op een rij. Want als je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt, kun je er ook beter mee omgaan.

Gewichtstoename

Tijdens de overgang kan het lastiger zijn om op gewicht te blijven. Dat komt door de veranderingen in je hormoonbalans: daardoor kan je stofwisseling vertragen en je lichaam meer vet gaan vasthouden. Bovendien kunnen ook je spierkracht en spiermassa afnemen, waardoor je lichaam minder energie verbruikt.

Lees hier meer

Opvliegers

Herken je dit? Opeens voel je je veel te warm. Het bloed stijgt naar je hoofd, je wordt rood en het zweet breekt je uit. Grote kans dat je een opvlieger hebt.

Lees hier meer

Nachtzweten

Gemiddeld 3 op de 5 vrouwen in de overgang geven aan dat zij ’s nachts overmatig zweten. Dit is een variant van een opvlieger. Hoe vaak en hoeveel iemand ’s nachts transpireert verschilt: bij de ene vrouw komt het zo nu en dan voor, een ander wordt er elke nacht wakker van.

Lees hier meer

Overgangsverschijnselen: bij iedereen anders

Vrijwel iedere vrouw krijgt te maken met overgangsverschijnselen, maar iedereen ervaart ze anders. De een ziet meer verschijnselen, terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Sommige vrouwen ervaren meer lichamelijke overgangsverschijnselen, andere juist meer mentale.

Er wordt in Nederland nog niet veel over de overgang gepraat. Best jammer, want daardoor denken veel vrouwen dat ze de enige zijn die overgangsverschijnselen ervaren. Maar uit onderzoek blijkt dat je er helemaal niet alleen voor staat: 99% van de vrouwen in de overgang ervaart overgangsverschijnselen. Veelvoorkomende overgangsverschijnselen zijn onder andere: