Nu Ymea 1+1 gratis bij Kruidvat. Bekijk actie.

Premenopauze

Wat is de premenopauze?

De premenopauze, ook wel de pre overgang genoemd (‘pre’ betekent ‘voor’), is de periode vóór je laatste menstruatie. In deze fase stoppen je eierstokken langzaam met de aanmaak van hormonen. Hierdoor gaan je hormonen schommelen en kun je je eerste overgangsverschijnselen krijgen. De leeftijd waarop de premenopauze begint, verschilt van vrouw tot vrouw. De ene vrouw merkt dit al in haar dertiger jaren, de ander als ze de veertig al ruim gepasseerd is. Weer anderen merken in de premenopauze vrijwel niets.

Premenopauze en de menstruatie

In het begin van de premenopauze kan je menstruatie nog regelmatig zijn. Hoe dichter je bij de menopauze (je allerlaatste menstruatie) komt, hoe duidelijker de veranderingen in je menstruatiepatroon worden. De ongesteldheden komen korter of juist langer na elkaar en het bloedverlies is zwaarder of juist minder zwaar dan dat je voorheen gewend was. Wanneer de cyclus van je menstruatie eenmaal duidelijk verandert – vaak gaat dit samen met opvliegers en (nachtelijk) transpireren – dan weet je dat je in de pre overgang bent. Deze periode wordt ook wel de peri-menopauze genoemd (‘peri’ betekent ‘in de buurt van’).

Ondersteuning tijdens de premenopauze

Hoe lang duurt de premenopauze?

Hoe lang de premenopauze duurt, verschilt van vrouw tot vrouw. Het totale overgangsproces – de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze – kan drie tot tien jaar duren, met een gemiddelde van vijf jaar.

Kun je tijdens de premenopauze zwanger worden? 

Ja, de kans op een zwangerschap is ook tijdens de premenopauze nog aanwezig. Er worden  nog steeds eicellen aangemaakt in de pre overgang, waardoor je nog steeds vruchtbaar bent en de kans op een zwangerschap dan ook nog steeds aanwezig is. Maak daarom ook gedurende de overgang gebruik van voorbehoedsmiddelen wanneer een zwangerschap niet gewenst is. Is een zwangerschap juist wel gewenst? Doordat de overgang vaak gepaard gaat met een onregelmatige menstruatie, kan dit het proces tegenwerken. Het is in dat geval verstandig om een arts in te schakelen.  

Verder lezen over de overgangsverschijnselen die je kunt ervaren tijdens de overgang? Lees dan ook over de minder bekende verschijnselen zoals over het hebben van bruine afscheiding in de overgang of over het hebben van een opgezette buik tijdens de overgang. En ontdek hier wat te doen met je anticonceptie tijdens de overgang.

Hoe kan Ymea mij helpen?

Ymea ondersteunt je op een natuurlijke manier tijdens de overgang. De verschillende producten van Ymea helpen bij verschillende overgangsverschijnselen. Ontdek welk product jou kan ondersteunen tijdens de overgang.

Slide Image 0

Ymea 8-in-1

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product

Ymea Silhouet

Bekijk product

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product