Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Stinkende urine in de overgang

Lachende blonde vrouw
S ommige vrouwen ervaren tijdens de overgang dat de geur van hun urine verandert. Vaak ruiken ze deze sterker dan voorheen. Ook kan de kleur van de urine anders zijn dan je gewend was. De mogelijke reden? Die lees je hier

Sterk ruikende urine tijdens de overgang

Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

 

Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.

 

Meer kans op een blaasontsteking na de overgang?

Na de overgang is de kans op een blaasontsteking vaak groter. Dit komt doordat de productie van het hormoon oestrogeen afneemt tijdens de overgang. De verminderde oestrogeenproductie zorgt er, onder andere, voor dat je lichaam minder vaginale afscheiding aanmaakt. Hierdoor wordt je vagina droger en verandert ook de zuurgraad van de vagina. De pH waarde gaat omhoog waardoor het vaginale microbioom verandert. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor bacteriële infecties, zoals degene die een blaasontsteking veroorzaken.

 

Oestrogeen zorgt ook voor gezonde slijmvliezen. De verminderde productie van dit hormoon tijdens en na de overgang kan er voor zorgen dat het slijmvlies dunner wordt. Dit kan onder andere het geval zijn bij de urinebuis. Hierdoor ontspant de wand van de urinebuis zich meer en gaat daardoor ook meer openstaan. Zo weten schadelijke bacteriën gemakkelijker een weg naar binnen te vinden, maar neemt ook de kans op ongewild urineverlies toe.

 

Neem contact op met je huisarts, wanneer je niet zeker bent van de oorzaak van jouw sterk ruikende urine. Benieuwd welke overgangsverschijnselen vrouwen nog meer ervaren? Lees dan ook over gewichtstoename, vermoeidheid en spier-en gewrichtspijn tijdens de overgang.