Wat is de overgang?

  Tijdens de overgang laat je lichaam de vruchtbare periode achter zich. De productie van hormonen verandert en je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans. Net als in de puberteit, die je vruchtbare jaren inluidt, kun je door de schommeling van hormonen fysieke en mentale verschijnselen ervaren.

Waarom komen vrouwen in de overgang?

  Elke vrouw heeft bij haar geboorte veel eicellen die in de eierstokken zijn opgeslagen. Tijdens de vruchtbare periode produceren je eierstokken hormonen, zoals oestrogeen, waardoor de menstruatiecyclus ontstaat: de eicellen worden gebruikt. Tijdens de overgang stopt de afgifte van eicellen en produceren de eierstokken geleidelijk steeds minder oestrogeen. Dit veroorzaakt hormoonschommelingen, waardoor je verschillende overgangsverschijnselen kunt ervaren. Je menstruatie wordt onregelmatig en stopt uiteindelijk helemaal.

79% Opvliegers
51% Nachtrust
66% Nachtelijk transpireren
26% Stress-Momenten
47% Vermoeidheid
47% Stemmings
wisselingen
42% Innerlijke onrust
28% Vaginale droogheid
27% Geheugen
45% Gewichts
toename

Welke fases kent de overgang?

  In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden:

 • Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam wisselt.
 • Menopauze is de term die je laatste menstruatie markeert. Je hebt dan minimaal 12 maanden niet meer gemenstrueerd. De term menopauze wordt ook vaak voor alle fases samen gebruikt.
 • Postmenopauze is de periode direct na de menopauze, waarin je lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans.

  Wanneer deze fases beginnen voor je 40ste jaar, spreken we over een vervroegde overgang. Welke overgangsverschijnselen het vaakst voorkomen zie je hier:

 • 79% Opvliegers
 • 51% Nachtrust
 • 66% Nachtelijk transpireren
 • 26% Stress-Momenten
 • 47% Vermoeidheid
 • 47% Stemmings
  wisselingen
 • 42% Innerlijke onrust
 • 28% Vaginale droogheid
 • 27% Geheugen
 • 45% Gewichts
  toename

Welke veranderingen kent de overgang?

Naast de hierboven omschreven overgangsverschijnselen en veranderingen in het niveau van oetrogeen en progesteron, kent de overgang nog meer veranderingen. Uit onderzoek* is gebleken dat ook het niveau van het hormoon Ghreline hoger is bij vrouwen in de overgang. Hierdoor kan er bij vrouwen in de overgang een hongergevoel optreden. Daarnaast wordt de functie van het zogeten Leptine aangetast. Leptine regelt de eetlust regelt en zorgt voor een verzadigingsgevoel.

Hoe kan Ymea mij helpen?

Ymea ondersteunt je op een natuurlijke manier tijdens de overgang. De producten van Ymea helpen bij specifieke overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtzweten en prikkelbare gevoelens*. *Cimicifuga racemosa ondersteunt onder andere bij opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. *Het onderzoek over Ghreline en Leptine staat gepubliceerd bij de NCBI.

Slide Image 0

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Overgang

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Totaal Extra Energie

Bekijk product
Slide Image 4

Ymea 8-in-1

Bekijk product

Hoe weet ik of ik in de overgang ben?

Verandering in je menstruatie is vaak het eerste signaal dat de overgang begint. Je menstruatie kan plotseling uitblijven, onregelmatig worden, heviger of juist minder hevig zijn, en korter of langer duren. Ook vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk transpireren kunnen signalen zijn dat de overgang is begonnen. Twijfel je? Doe dan de overgang test of vraag je huisarts of een overgangsconsulente om advies. Wil je weten of de overgang al begonnen is? Bekijk hier feiten over de overgang en zorg dat jij deze periode goed voorbereid tegemoet gaat!