Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

overgangstips

Fit blijven tijdens de overgang: tips & tricks

Fit door de overgang met yoga
H et is altijd goed om voldoende te bewegen. Maar soms is het lastig om dit te plannen in combinatie met een druk leven. Ook is sporten misschien wel het laatste waar je zin in hebt als je overgangsverschijnselen ervaart. Maar juist in deze fase van je leven is het goed om in beweging te blijven. Sporten kan niet alleen helpen bij fysieke overgangsverschijnselen zoals gewichtstoename of vermoeide spieren, het kan ook helpen je mentaal goed te voelen

Blijf fit met deze tips!

Waarom is fit blijven tijdens de overgang belangrijk?

80% van de vrouwen in de overgang krijgt te maken met overgangsverschijnselen. Of je nu te maken krijgt met opvliegers, gewichtstoename of innerlijke onrust, dit kan hoe dan ook vervelend zijn. Gelukkig helpt sporten en bewegen bij sommige overgangsverschijnselen. Sporten helpt je allereerst om fit te blijven. In de overgang kan je door schommelingen in je hormoonspiegel gewicht bijkomen en ook je silhouet kan veranderen. Voldoende beweging helpt je om fit en slank te blijven, ook tijdens te overgang. Door voldoende te bewegen zorg je ervoor dat je fit blijft en beperk je eventuele gewichtstoename. Daarnaast helpt sporten ook bij vermoeide spieren. Dit klinkt misschien vreemd, omdat je spieren juist moe worden van een goede training. Maar dat is slechts tijdelijk! Sporten versterkt je spieren en gaat dit vermoeide gevoel tegen. Daarnaast kan sporten je ook mentaal een goed gevoel geven. Je voelt je fitter en krijgt er een gelukkig gevoel van. Krijg je al zin om te bewegen?

Wat kan ik doen om fit te blijven tijdens de overgang?

Beweging houdt je lichaam en geest gezond. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om fit te blijven tijdens de overgang. Omdat niet iedereen dezelfde sport leuk vindt, zetten we een aantal opties voor je op een rijtje.

• Sportschool

We kunnen je allereerst aanraden om naar de sportschool te gaan. Vaak word je meer gestimuleerd om te trainen als je jezelf omringt met mensen die ook sporten. Bij de meeste sportscholen kun je verschillende groepslessen volgen en kun je terecht voor krachttraining in de fitnessruimte. Vraag vooral of een trainer je helpt met het maken van een schema of het uitvoeren van (nieuwe) oefeningen.

• Pilates of yoga

Bij pilates en yoga gebruik je allerlei spieren in je lichaam doordat je zoveel verschillende houdingen aanneemt. Daarnaast is deze workout ook goed voor je geest en mentale rust. Nog een voordeel van deze training is dat je het gemakkelijk thuis kunt doen!

• Zwemmen

Deze sport is goed voor soepele spieren en tevens niet te belastend voor de gewrichten. Door de weerstand van het water verbrand je met baantjes trekken ook aardig wat calorieën (tot wel 500 kilocalorieën per uur). Helemaal goed dus!

• Hardlopen

Joggen of hardlopen is een goede work out. Natuurlijk kun je niet in één keer direct 10 kilometer hardlopen, maar met een trainingsschema bouw je dit rustig op.

 

Natuurlijk zijn er dagen dat je écht geen tijd hebt om te sporten. Je kunt je beweging gelukkig ook op andere manieren krijgen. Ga fietsend naar je werk of naar die lunch met een vriendin. Wandel naar de supermarkt of ga ‘s avonds een blokje om. En ga je altijd met de lift omhoog? Loop dan eens een paar verdiepingen. Als je elke dag iets aan je beweging doet, dan zal je lichaam je dankbaar zijn. Je merkt dat je er energiek en fit van wordt.

 

Genoeg redenen om lekker actief te blijven tijdens de overgang. Geniet van alle voordelen die sporten met zich mee brengt! Wil je weten hoe je je zo goed mogelijk kunt voelen tijdens de overgang? Lees dan eens ons voedingsadvies of andere tips hoe je je welzijn kunt bevorderen.