Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

Hormonen tijdens de overgang

Je lichaam maakt hormonen aan om allerlei processen te regelen: hoeveel energie je hebt, hoe je je voelt en zelfs hoe je lichaam eruitziet. Hormonen vertellen alle cellen in je lichaam wat ze moeten doen. De belangrijkste hormonen die tijdens de overgang een rol spelen zijn oestrogeen en progesteron.

Hormonen regelen je menstruatie

In de vruchtbare periode regelen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron je menstruatie. Ze laten iedere maand een eicel rijpen en zorgen dat je baarmoeder klaar is om een bevruchte eicel te ontvangen. Volgt er geen bevruchting, dan laten ze het baarmoederslijm afvoeren via je menstruatie en begint de maandelijkse cyclus opnieuw.

Je hormoonbalans tijdens de overgang

Jarenlang zijn oestrogeen en progesteron in je lichaam met elkaar in evenwicht. Vanaf je 40ste neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron langzaam af. Eerst merk je daar nog niets van. Gemiddeld maakt je lichaam na de overgang zo’n 60% minder oestrogeen aan. De productie van progesteron daalt tot bijna nul. De balans tussen deze hormonen wordt dus anders. Je lichaam moet zich aan deze nieuwe situatie aanpassen. Daardoor kun je overgangsverschijnselen ervaren.

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen wordt vaak hét vrouwelijke hormoon genoemd. Dat komt omdat oestrogeen een belangrijke rol speelt:

  • Bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken.
  • Gedurende de menstruatiecyclus.
  • Tijdens de zwangerschap.

Oestrogeen wordt, onder andere, aangemaakt in de eierstokken, maar kan ook worden aangemaakt in je vetcellen. Dit maakt dat oestrogeen ook bij mannen voorkomt, zij het in mindere mate.

Oestrogeen na de overgang

Ook na de overgang heeft je lichaam nog een kleine hoeveelheid oestrogeen nodig. Het heeft namelijk invloed op de vochtbalans van je intieme zone en speelt een rol bij het behoud van een gezonde huid, sterke botten en emotioneel evenwicht. Je lichaam moet dus een nieuwe manier vinden om oestrogeen te produceren, want het wordt niet meer aangemaakt door je eierstokken. Deze taak wordt overgenomen door het vetweefsel. Daarom houd je tijdens en na de overgang meer vet vast dan voorheen.

De overgang en pil

Gebruik je een anticonceptiepil? Dan merk je tijdens de drie slikweken weinig van de overgang. Door de hormonen denkt je lichaam dat je nog in de vruchtbare fase zit. In de pilvrije week neem je geen hormonen in en kun je overgangsverschijnselen ervaren, zoals opvliegers of nachtelijk transpireren. Vind je het door de pil lastig om te bepalen of je in de overgang bent? Doe dan de overgangstest of vraag je huisarts of een overgangsconsulente om advies.

Weten of je in de overgang bent?

Doe de Ymea Overgang Test en beantwoord 10 vragen over de overgang.

Doe de test

Hoe kan Ymea mij helpen?

Ymea ondersteunt je op een natuurlijke manier tijdens de overgang. De producten van Ymea helpen bij specifieke overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtzweten en prikkelbare gevoelens1*. 1 Cimicifuga racemosa ondersteunt onder andere bij opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. *Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Slide Image 0

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea 8-in-1

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product

Ymea Silhouet

Bekijk product

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product