Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Menstruatie tijdens de overgang

Lachende blonde vrouw
E en van de eerste overgangsverschijnselen die vrouwen opmerken, is het onregelmatig worden  van de menstruatie. Tijdens de overgang is je lichaam in transitie: het laat de vruchtbare  periode achter zich en dat heeft gevolgen voor je menstruatie. Doordat de voorraad eicellen  opraakt en je lichaam steeds minder van de hormonen oestrogeen en progesteron produceert. Gemiddeld merken vrouwen op hun 47ste de eerste veranderingen in  hun menstruatie

Menstruatie tijdens de overgang

Tijdens het begin van de overgang komen je menstruaties vaak korter achter elkaar dan dat je  gewend bent. Daarnaast kunnen de menstruaties ook heviger worden en gepaard gaan met  meer bloedverlies en eventuele stolsels. Gemiddeld duurt de periode tussen het onregelmatig ongesteld worden en de laatste menstruatie (de menopauze) vier jaar.

 

Neem contact op met je huisarts wanneer je twijfelt over de oorzaak van de verschijnselen.

Onregelmatige menstruatie tijdens de overgang

Tijdens de overgang zul je merken dat je menstruatie onregelmatiger wordt en de menstruaties  elkaar bijvoorbeeld sneller opvolgen dan normaal, dat je menstruatie juist een tijdje uitblijft of dat  je langer menstrueert dan je normaal doet. Dit komt doordat de productie van progesteron daalt. Naarmate het progesterongehalte afneemt in je lichaam, wordt je hormoonproductie steeds onregelmatiger en dat zorgt ervoor dat er meer slijmvlies wordt opgebouwd in je baarmoeder. Hierdoor neemt de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie vaak toe. Dit  kan voor heftige menstruaties zorgen tijdens de overgang.

Stolsels bij je menstruatie

Doordat je menstruatie onregelmatiger wordt en de hoeveelheid slijmvlies zich opbouwt, kun je  ook te maken krijgen met stolsels in je menstruatie. Dit kan vaak geen kwaad, maar neem bij  twijfels over de oorzaak van de stolsels contact op met je huisarts.

Uitblijven van de menstruatie

Naarmate je verder in de overgang komt, maken je eierstokken steeds minder oestrogeen aan.  Oestrogeen zorgt, onder andere, voor de aanmaak van het slijmvlies in je baarmoeder. Uiteindelijk stoppen de eierstokken de productie helemaal, waardoor je niet meer ongesteld  wordt. Gemiddeld krijgen vrouwen rond hun 51ste hun laatste  menstruatie.

Wat is spotting?

Spotting is licht bloedverlies, zonder dat je echt menstrueert. Je herkent het aan een bruine  afscheiding, doordat je ‘oud’ bloed verliest. Veel vrouwen krijgen te maken met spotting tijdens  de overgang, maar ook na je laatste menstruatie kun je te maken krijgen met spotting. Tijdens  de overgang wisselt de balans in je hormonen continu, wat onder andere tot deze bruinige  afscheiding kan leiden. Het is dus heel normaal dat je afscheiding tijdens deze periode anders  is dan je gewend bent.

 

Meer lezen over verschijnselen tijdens de overgang? Lees dan ook over bijkomende stemmingswisselingen, je opvliegers tijdens de overgang en vaginale droogheid.