Hoe lang duurt de overgang?

De overgang duurt gemiddeld 5 jaar. De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. Sommige vrouwen ervaren 10 jaar lang overgangsverschijnselen, terwijl anderen er maar een paar jaar iets van merken. Tot welke leeftijd de overgang duurt is dus lastig te voorspellen. De overgang is een proces dat meerdere jaren duurt en drie fases kent: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze.

Op welke leeftijd begint de overgang?

Gemiddeld begint de overgang als je 45 jaar bent, maar de precieze leeftijd is voor iedere vrouw anders. De ene vrouw komt vroeger in de overgang dan de andere, maar iedere vrouw zal uiteindelijk in de overgang belanden. Het proces vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent. De gemiddelde vrouw verwacht dat zij op haar 50ste in de overgang zal komen. Vaak begint het echter al iets eerder: uit onderzoek blijkt dat de overgang bij de meeste vrouwen start op de leeftijd van 47 jaar.

Het eerste signaal

Veel vrouwen vragen het zich af en misschien jij ook wel: wanneer begint de overgang? Meestal is een verandering in je menstruatie het eerste signaal van je lichaam om te laten weten dat je in de overgang komt. Soms blijft je menstruatie plotseling uit, wordt deze onregelmatig, heviger of juist minder. Sommige vrouwen ervaren een kortere of juist een langere menstruatiecyclus. Ook kun je vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen of nachtzweten ervaren ervaren. Weet je niet zeker of je verschijnselen te maken hebben met de overgang? Doe dan de overgangstest of vraag je huisarts of een overgangsconsulente om advies.

Doe de overgangtest

Je staat er niet alleen voor

Iedere vrouw ervaart de overgang op haar eigen manier. Maar niet iedereen praat er gemakkelijk over. Veel vrouwen denken onterecht dat ze de enige zijn die bepaalde verschijnselen of veranderingen ervaren. Maar juist het tegendeel is waar: 80% van de vrouwen in de overgang ervaart overgangsverschijnselen** Het is dus helemaal niet vreemd om over je ervaringen in de overgang te praten. En het mooie is: vrouwen kunnen elkaar ondersteunen in deze transitie naar een nieuwe levensfase. Want wie begrijpen elkaar beter dan vrouwen die in de overgang zitten?

Ondersteuning door Ymea

Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken tijdens de overgang? De producten van Ymea ondersteunen jouw lichaam op een natuurlijke manier bij overgangsverschijnselen. Ontdek welk product het beste past bij jouw verschijnselen!

Slide Image 0

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Overgang

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Totaal Extra Energie

Bekijk product
Slide Image 4

Ymea 8-in-1

Bekijk product