Ymea Overgang 8-in-1 nu 1+1 gratis bij Albert Heijn. Bekijk actie

Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor deze toepassingen.

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang duurt gemiddeld 5-7 jaar. De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. Sommige vrouwen ervaren 10 jaar lang overgangsverschijnselen, terwijl anderen er maar een paar jaar iets van merken. De overgang is een proces dat meerdere jaren duurt en drie fases kent: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze.

Op welke leeftijd begint de overgang?

Gemiddeld begint de overgang als je 47 jaar bent, maar de precieze leeftijd is voor iedere vrouw anders. De overgang vindt meestal plaats als je tussen de 45 en 55 jaar oud bent. De gemiddelde vrouw denkt dat zij op haar 50ste in de overgang zal komen. Vaak begint het echter al iets eerder: uit onderzoek blijkt dat de overgang bij de meeste vrouwen start rond de leeftijd van 47 jaar. Als je als vrouw de laatste menstruatie hebt gehad, dan ben je vaak al in de menopauze.

Het follikel stimulerend hormoon geeft een indicatie

In sommige gevallen is er sprake van een vervroegde overgang. De overgang begint dan op een vrij jonge leeftijd. Als een vrouw jonger is dan 40 jaar en haar laatste menstruatie heeft gehad, dan is er sprake van een vervroegde overgang. Gemiddeld raken vrouwen pas rond hun 47e levensjaar in de overgang. Een arts kan bepalen of je in de overgang bent door de waarde van het follikelstimulerend hormoon (FSH) in het bloed te meten. De waarde zal dan hoog uitvallen, omdat de hoeveelheid oestrogenen zoals oestradiol laag is.

Oorzaken van een vervroegde overgang

Een vroege overgang komt bij gemiddeld 1 op de 100 vrouwen voor, vaak al voordat zij 40 jaar oud zijn. De vervroegde overgang wordt ook wel de POF of POI genoemd. POF staat voor Prematuur Ovarieel Falen, POI voor Primaire Ovariële Insufficiëntie. Het heeft meerdere oorzaken:

  • Verwijdering van de eierstokken
  • De eierstokken zijn door de voorraad eicellen heen
  • Door een chemo- of radiotherapie
  • Een auto-immuunziekte
  • De vervroegde overgang is erfelijk (vrouwen van wie de moeder vroeg in de overgang kwam hebben zelf ook een grotere kans op een vervroegde overgang).
  • Bij een resistent ovarium reageren de eierstokken niet meer op de hormonen oestrogeen en andere hormonen.

De overgang begint: wat zijn de eerste signalen?

Veel vrouwen vragen het zich af en misschien jij ook wel: wanneer begint de overgang? Meestal is een verandering in je menstruatie het eerste signaal van je lichaam om te laten weten dat je in de overgang komt. Soms blijft je menstruatie plotseling uit, wordt deze onregelmatig, heviger of juist minder. Zo is bekend dat voor de menopauze, onregelmatig bloedverlies voorkomt. Benieuwd naar wat er nog meer verandert? Lees dan ook ons artikel over menstruatie!

Daarnaast kun je ook al een aantal verschijnselen ervaren zoals opvliegers, stemmingswisselingen of nachtelijk transpireren. De verschijnselen komen mede door de veranderingen in de vrouwelijke geslachtshormonen, zoals het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Als je een hormoonspiraal hebt, zoals Mirena, dan kun je dezelfde klachten ervaren die ook in de overgang voorkomen. Weet je niet zeker of je verschijnselen te maken hebben met de overgang? Doe dan de overgangstest of vraag je huisarts of een overgangsconsulente om advies.

Nachtelijk transpireren, opvliegers en slaapstoornissen

Als de overgang begint, dan vinden er hormonale veranderingen plaats. Door deze veranderingen kun je last krijgen van typische overgangsverschijnselen zoals nachtelijk transpireren, opvliegers en slaapproblemen. Vrouwen merken vaak seksuele veranderingen, maar ook psychische klachten. Een feit is dan ook dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode, mede door de verschillende klachten die kunnen optreden. De menopauze is een natuurlijke fase die elke vrouw meemaakt.

Hormonen oestrogeen en progesteron

In de overgang verandert je lichaam door veranderingen in de hormonen. Zo wordt er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt door de eierstokken. Door deze hormonale veranderingen kun je dan ook last krijgen van verschillende overgangsverschijnselen. Beide hormonen zijn cruciaal voor de eisprong en het reguleren van de menstruatiecyclus. Daarnaast heeft oestrogeen een belangrijke rol in het lichaam. Zo heeft het hormoon invloed op allerlei weefsels en organen in het lichaam. Daarnaast biedt het hormoon bescherming tegen botontkalking (osteoporose).

Anticonceptie pil bij overgangsklachten?

Vaak hoor je dat de anticonceptiepil ook helpt bij overgangsverschijnselen. Echter, de pil heeft niets met overgangsverschijnselen te maken. In de anticonceptiepil zitten namelijk andere vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Het soort oestrogeen in de pil is ook anders dan het oestrogeen dat kan helpen bij overgangsverschijnselen.

Doe de overgangstest

Ben je benieuwd of je in de overgang bent? Ymea heeft een gratis overgangstest voor vrouwen die twijfelen of ze in de overgang zijn. We helpen je graag om te bepalen of jouw symptomen bij de overgang horen.

Let op: we kennen je persoonlijke situatie niet. Deze test is slechts een indicatie.