Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

overgangsverschijnselen

Vaginaal bloedverlies na de overgang

H et kan voorkomen dat je na de menopauze weer een keer ongesteld wordt. Er kunnen daarvoor verschillende oorzaken zijn. In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig. Om zeker te weten wat de oorzaak is van jouw bloedverlies na de overgang, adviseren we contact op te nemen met je huisarts

Wat veroorzaakt plotseling bloedverlies na de menopauze

Dit is een informatiepagina. Ymea heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

 

Het kan voorkomen dat je na de menopauze weer een keer ongesteld wordt. Er kunnen  daarvoor verschillende oorzaken zijn. In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig. Om  zeker te weten wat de oorzaak is van jouw bloedverlies na de overgang, adviseren we contact  op te nemen met je huisarts.

Wat veroorzaakt plotseling bloedverlies na de menopauze

Er zijn verschillende oorzaken voor het bloedverlies na de menopauze. Het bloedverlies kan  namelijk zowel uit de vagina, als uit de baarmoedermond of de baarmoeder komen. Hieronder  lichten we vier mogelijke oorzaken toe.

 

Bloedverlies door de verminderde aanmaak van oestrogeen

De wand van je vagina is bekleed met slijmvlies. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een versterking van dat slijmvlies. Doordat de oestrogeenspiegel daalt tijdens de overgang, kan dit ervoor zorgen dat je vaginawand dunner, droger en kwetsbaarder wordt. Dit kan vervolgens zorgen voor bloedverlies, ook na de menopauze.

Vaginale bloedingen door verzakking

Na de overgang neemt de kans op vaginale verzakkingen toe. Een vaginale verzakking zorgt  ervoor dat je baarmoeder, blaas of endeldarm in de vagina zakt. Hierdoor kan je vaginawand  geïrriteerd raken of stuk gaan en bloedingen veroorzaken.

Poliepen als oorzaak van vaginale bloedingen

De buitenkant van je baarmoedermond is bekleed met stevig weefsel en aan binnenkant met slijmvormend weefsel. Dit slijmvormende weefsel kan uitgroeien tot een poliep, een bultje in het slijmvlies. Een poliep kan gemakkelijk bloeden.

Wanneer het bloedverlies na de menopauze laten onderzoeken?

Neem contact op met je huisarts wanneer je één of meerdere van de volgende verschijnselen herkent:

– Vaginaal bloedverlies na de overgang

– Bloedverlies dat blijft aanhouden

– Terugkerend bloedverlies na de overgang

– Roze of bruin gekleurde afscheiding

 

Vaak maakt je huisarts, of gynaecoloog, een uitstrijkje en een inwendige echo. Vervolgens wordt besloten of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn en welke behandeling in werking wordt gezet.

 

Meer weten over de overgang? Lees dan ook over onregelmatige menstruatie, de postmenopauze of een opgezette buik tijdens de overgang.