Uit onderzoek is gebleken dat sommige vrouwen in de overgang soms moeite ervaren op hun werk. Overgangsverschijnselen die dit onder andere kunnen veroorzaken zijn: een verminderde concentratie, vermoeidheid, vergeetachtiger zijn en minder zelfvertrouwen. Veel vrouwen vinden het lastig om met hun werkgever te praten over de overgang en welke problemen of obstakels ze ervaren. Toch is het belangrijk om je goed te voelen tijdens je werkweek. Wij geven je een aantal tips hoe je op je werk het best kunt omgaan met de overgang.
Tip 1. Praat met je collega’s en werkgever
De overgang is niet niks. Het is dus heel normaal dat je misschien wat minder aan kunt dan vroeger. Geef vooral bij je collega’s en werkgever aan hoe je je voelt en soms wat te veel voor je wordt. Soms weten je collega’s niet eens wat er aan de hand is, omdat ze druk bezig zijn met hun eigen taken. Spreek het uit! Overleg met elkaar hoe je taken opnieuw kunt verdelen en ga na wat er nog meer mogelijk is. Misschien zijn flexibele werktijden wel een optie.
Tip 2. Kies bewust wat je eet en drinkt
Als je vermoeidheid ervaart, probeer dan fastfood producten en snelle suikers te vermijden. Deze producten geven je een tijdelijke energiekick, maar na een tijdje kan je je weer vermoeid voelen. Probeer daarom gezond te eten op je werk. Maak een lekkere salade of neem ongezouten nootjes mee als je zin hebt in een snack. Daarnaast is het verstandig om veel water te drinken zodat je gehydrateerd blijft. Met zulke goede brandstof blijft je energieniveau op peil.
Tip 3. Verbeter je concentratie
Door de hormonale veranderingen die je doormaakt, kun je moeite ervaren met gefocust en geconcentreerd blijven. Probeer door de dag heen een aantal kleine pauzes te nemen, zodat je tussen je taken en meetings door even kunt ontspannen. Zo werk je efficiënter in de tijd dat je een opdracht of overleg hebt gepland. Ook zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het overzicht op je werk te bewaren. Maak bijvoorbeeld aantekeningen van belangrijke gesprekken, zodat je de inhoud weer makkelijk kan terughalen. Of maak een to- do lijstje met alles wat je nog moet doen. Met deze kleine hulpmiddelen kun je je beter concentreren en verloopt je werkdag een stuk soepeler.
Tip 4. Richt je werkplek opnieuw in
Een andere tip om je werkdag fijner te maken, heeft te maken met hoe je werkplek eruit ziet. Richt je werkplek op zo’n manier in dat jij je er prettig bij voelt. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om naast een raam te gaan zitten. Op het moment dat je een opvlieger krijgt, kun je het raam even openen om wat frisse lucht naar binnen te laten. Zo ben je binnen no-time weer koel. Wil je je beter concentreren? Ga dan ergens in een hoek zitten zodat je zo min mogelijk afgeleid wordt. Wat ook handig is, is om een karaf koud water op je bureau neer te zetten. Dan heb je altijd verkoeling en je drinkt direct voldoende water!
Tip 5. Plan afspraken ruimer
Als je meer tijd hebt tussen de afspraken door ervaar je meer rust. Je kunt je op deze manier ontspannen voorbereiden op de volgende afspraak. In de tijd tussen je afspraken door kun je jezelf weer opladen om je weer energiek te voelen. Zo heeft niemand door dat je af en toe een dipje hebt.
Tip 6. Zorg voor een goede work-life balance
Sommige vrouwen hebben na een lange werkdag ook een gezin dat om aandacht en energie vraagt. Probeer thuis afspraken te maken, zodat jij na een drukke werkdag thuis even kunt ontspannen. Zeker voor werkende vrouwen in de overgang die moeder zijn van jonge kinderen, is het belangrijk om goede afspraken over het huishouden te maken. Betrek zowel je partner als je kinderen hierbij. Heb je behoefte aan een uurtje rust na je werk? Vraag dan eens of je partner kookt of wissel dit per dag af. Zijn je kinderen al groot genoeg om mee te helpen? Laat ze dan eenvoudige klusjes doen. Samen staan jullie sterk!
Meer tips voor tijdens de overgang
De overgang en werk combineren is niet altijd even makkelijk. Het is erg belangrijk dat je goed aangeeft bij je werkgever hoe het met je gaat. Praat over de overgang en het effect van de overgangsverschijnselen op je werk. Probeer daarnaast je werkdruk, werkplek en je leven thuis zo aan te passen dat jij je er beter door voelt door deze. We willen natuurlijk dat jij je goed voelt!