Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

Vervroegde overgang

Bij een vervroegde overgang (ook wel: vroege overgang) stopt je menstruatie al voor het 40ste jaar. Dit komt meestal onverwacht en als een schok. Je bent in de bloei van je leven en daar past dit niet bij. Een vervroegde overgang kan door externe factoren als stresssituaties of roken komen. Of door een operatie aan je eierstokken. Als één of beide eierstokken verwijderd worden, stoppen je menstruaties vrijwel meteen. Ook je lichaamsgewicht kan meespelen. Hoe slanker je bent, hoe eerder je in de overgang kunt raken.

Wanneer ben je vervroegd in de overgang?

Er is sprake van een vervroegde overgang als je voor je 40ste overgangsverschijnselen hebt of als je menstruatie tenminste vier maanden aaneengesloten wegblijft. De menstruatie kan voor een aantal maanden weer terugkomen, waarna perioden zonder en met menstruatie elkaar afwisselen. Vrouwen die de pil gebruiken, ontdekken vaak pas dat ze in de vroege overgang zijn als ze met de pil stoppen en er geen menstruatie meer komt. Ze hebben de opvliegers en andere overgangsverschijnselen in de stopweek van de pil vaak niet herkend omdat ze de gebruikelijke overgangsleeftijd nog niet hebben en niet alert op de signalen zijn.

Hoe ontstaat een vervroegde overgang?

Medici zijn het nog niet eens hoe een vervroegde overgang ontstaat. Mogelijkheden zijn:

De eicelvoorraad is op

Een vervroegde overgang kan ontstaan wanneer de voorraad eicellen op is. Omdat de eierstokken operatief verwijderd zijn bijvoorbeeld. Ook langdurig gebruik van bepaalde medicijnen en erfelijke aandoeningen kunnen een effect op de voorraad eicellen hebben, waardoor een vervroegde overgang kan ontstaan.

De eierstokken reageren niet meer

Een vervroegde overgang kan ook ontstaan wanneer de eierstokken niet meer reageren op de normale hormoonstimulatie. Waarom dit gebeurt is nog onduidelijk.

Wat kun je doen tegen een vervroegde overgang?

Helaas is er weinig te doen tegen een vervroegde overgang. De overgang is een natuurlijk proces van het lichaam dat zich, ook als het vroeger komt, niet laat stoppen.

Wat merk je van een vervroegde overgang?

De overgangsverschijnselen bij een vervroegde overgang zijn over het algemeen hetzelfde als bij een ‘normale’ overgang.

Wat kun je verwachten tijdens de vervroegde overgang?

Je krijgt met de verschijnselen te maken die bij de overgang horen. Maar er gebeurt meer. Bij een vroege overgang kunnen ook veel gevoelens boven komen: ongeloof, boosheid, verdriet, schaamte, jaloezie. Je kunt je door je eigen lichaam in de steek gelaten en in je vrouw-zijn aangetast voelen. En als je een kinderwens had, wordt deze niet meer ingevuld. Je deelt ervaringen van leeftijdgenoten niet meer, zoals de menstruatie, voorbehoedsmiddelen en eventuele opvoedingsperikelen van hun kinderen. En zij herkennen zich niet in jouw overgangsverschijnselen. Hierdoor kun je jezelf een buitenbeentje gaan voelen. Praten – eventueel met lotgenoten – over wat je voelt helpt vaak bij de verwerking ervan.

Ondersteuning tijdens de vervroegde overgang

Ook tijdens de vervroegde overgang kun je overgangsverschijnselen ervaren. De producten van Ymea ondersteunen bij specifieke overgangsverschijnselen. Ontdek welk product bij jouw verschijnselen past! 

Slide Image 0

Ymea 8-in-1

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product

Ymea Silhouet

Bekijk product

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product