Nu korting op Ymea bij bol. Bekijk actie

De menopauze

Het begrip menopauze staat voor je laatste menstruatie – je kunt dus pas achteraf vaststellen wanneer je menopauze is geweest. Sommige mensen gebruiken de term menopauze om de gehele overgang aan te duiden. 

Voorafgaand aan de menopauze heb je de premenopauze. Dit  is de periode voor je laatste menstruatie. Tijdens deze fase wisselt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Daardoor wordt je menstruatie vaak onregelmatiger en kan hij heviger of juist lichter worden.

Vervolgens vindt de laatste menstruatie plaats, de menopauze. Je weet pas wanneer jouw menopauze was als je tenminste twaalf maanden niet meer ongesteld bent geweest. Ook de periode na je laatste menstruatie is onderdeel van de overgang. Tijdens de postmenopauze, de periode na je laatste menstruatie, gaat je lichaam op zoek naar een nieuwe hormoonbalans.

Hoe lang duurt de menopauze?

De menopauze zelf kun je dus pas achteraf bepalen. De duur van de pre- en postmenopauze verschilt per vrouw. De meeste vrouwen raken tussen hun 45e en hun 55e in de overgang. Voor de gemiddelde duur van de totale overgang wordt uitgegaan van vijf jaar.

Hoe komt de menopauze tot stand?

Tijdens de overgang neemt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in je lichaam geleidelijk af. Dit zijn de hormonen die zorgen voor je maandelijkse cyclus. Door de afname van deze hormonen stopt uiteindelijk de aanmaak van je eicellen. Hierdoor stopt je menstruatie en kom je in de menopauze.

Door het gebruik van anticonceptie is het soms niet helemaal duidelijk of je menstruatie al is gestopt. Of je zou moeten stoppen met anticonceptie lees je op onze pagina over de overgang en de pil

Hoe herken je de menopauze?

Je kunt pas achteraf vaststellen wanneer je laatste menstruatie precies heeft plaatsgevonden. Twaalf maanden na je laatste menstruatie kun je ervan uitgaan dat je de menopauze hebt gehad. Tijdens de overgang kun je, naast het stoppen van je menstruatie door de veranderingen in je hormoonbalans, ook andere verschijnselen ervaren, waaronder:

Ondersteuning tijdens de menopauze?

De menopauze is onderdeel van een natuurlijk proces: je lichaam maakt zich op voor de volgende levensfase. Het is belangrijk om tijdens de overgang goed voor je lichaam te zorgen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Daarnaast kan een voedingssupplement zoals Ymea Overgang je op natuurlijke wijze ondersteunen bij overgangsverschijnselen zoals nachtzweten, opvliegers, stemmingswisselingen en prikkelbare gevoelens1*.

1Salie

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Hoe kan Ymea mij helpen?

De producten van Ymea bieden ondersteuning op een natuurlijke wijze tijdens de overgang. Het is daarnaast belangrijk een gezonde levensstijl aan te houden, kies voor een evenwichtige en gevarieerde voedingsstijl. Ontdek de producten van Ymea en hoe deze jou kunnen ondersteunen bij jouw overgangsverschijnselen. 

Slide Image 0

Ymea 8-in-1

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product

Ymea Silhouet

Bekijk product

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product

Ymea Stemming & Emotie

Bekijk product